Bilsem Sınavı Kazanmak ?

Bilsem Sınavı Kazanamazsak ?

Çoğu anne ve baba çocuklarını Bilsem Sınavını kazanması için bir şekilde zorluyor. Peki aslında Bilsem sınavı nedir? Çocuğum kazanamazsa ? Kazandı ne yapacağız ? gibi sorular bir çok anne ve babayı düşündürüyor.

Bilsem de yapılan sınav nedir ?

Bilsem sınavı çocuklarımızın zekasal gelişimini inceleyen 2015 yılında 2,3 ve 4 sınıflara Wechsler zeka testi uygulandı. 2016 yılında 1 ve 2 sınıf öğrencilerine ise Kbit Kaufman zeka testi uygulandı. 2017  yılında ise 1 ve 2 sınıf öğrencilerine ASIS Sak Zeka ölçeği, 3 sınıf öğrencilerine ise WNV testi uygulandı. 2018 yılında ise Türklerin oluşturduğu bir zeka testi ilk defa uygulanmaya başlandı. (ismini şu an hatırlayamıyorum. Aklıma geldiğinde buraya yazarım.).

Benim Çocuğumun Zekası Yüksek mi ?

Aslında genel anlamda çocuklarımızın hepsi doğduklarından  itibaren hayatı öğrenmeye başlıyorlar. Çocuklar büyürken karşılaştıkları problemler, oyuncakları ile vakit geçirirken öğrendikleri ve ebeveynleri ile ilişkileri hepsi ayrı bir etken oluşturuyor.

Çocuklarımız doğduğundan itibaren anne ve babası ile birlikte geçirdiği zamanlar çocuklarımızın gelişimi için çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Peki zekası yüksek mi ?

Biz eşim ile birlikte bu konuyu hep çocuklarımız ile olan ilişkilerimize bağladık. Zeka aileden gelen kalıtsal bir etken olsa da çocuğun evdeki konumu her zaman bu detayı fark etmemizi sağladı.

Biz çocuklarımıza yürümeye başladığından itibaren evde sorumluluklar yüklemeye başladık. Misal sofraya ekmeği evin en küçüğü getirecektir. Sofraya tabak kaşığı bir büyük koyacaktır. Yoksa evde hiç kimse yemek yemeyecek herkes birlikte aç kalacaktır. Birlikte bir etkinlik yaparken oyun, gezmeye gitmek ve benzeri bir aktivitede ailedeki her bireyin fikri sorulup ortak bir şekilde karar veriyoruz.

Biz ebeveynler olarak çocuklarımızın zekasını ortaya çıkarmak ve nasıl kullanacağını öğrenebilmeleri adına bu şekilde yaşıyoruz.

Aslında demek istediğimiz her çocuk özeldir. Her çocuk zekidir. Yeter ki aileler onları sen zekisin veya sen gerizekalısın diye zorlamamalıdır.

Her çocuğun kendine göre kabiliyetleri vardır. Bizler anne ve baba olarak onların bu kabiliyetlerini bulmalarına yardımcı olmamız gerekir. Çocuk her koltuğa çıkmaya çalıştığında biz kaldırırsak veya her probleminde biz destek çıkmaya çalışırsak çocuklarımız düşünmek, çabalamak ve başarmak yerine sürekli yardım bekleyecekler.

Öğretmenimiz Bilsem Sınavına Aday Gösterdi Ne Yapacağız ?

2016 yılında ilköğretime başladığımızda ilköğretim öğretmenimiz büyük oğlumu Bilsem sınavına aday göstermişti. Bende “Hocam bizim oğlumuz daha okuma yazma bilmiyor siz sınav diyorsunuz” diye serzenişte bulunmuştum. Öğretmen bu sınavın okuma yazma ile bir alakası olmadığını çocuklarımız için özel bir zeka sınavı olduğundan bahsetti.

Biz de internette Bilsem Sınavı hakkında araştırmalar yaparak fikir edinmeye çalıştık. Kimi sayfalarda sadece zengin çocuklarının girebildiğini yazıyordu. Bazı internet sayfalarında zenginlerin sınav yapan kurumlara rüşvet teklif ettiklerini yazıyordu. Farklı sitelerdeki yorumlarda ise bazı çocukların sınavdan erken çıkarıldığını ve kazanma ihtimallerini ellerinden alındığını anlatan bir bilgi kirliliği vardı.

Normalde tablet ile girilen sınav 60 soru ve 40 dakika süreden oluşuyormuş. Bazı çocuklar sınav heyecanından ağlıyor, korkuyor veya tuvalet ihtiyacı gelip sınavı terk edebiliyormuş.

Biz çocuğumuza sınavda karşılaşacaklarından bahsetmeye çalıştık. Sınavı kazanması veya kaybetmesinin bizim için bir önemi olmadığını, kazanamazsa ileriki yıllarda tekrar deneyebileceğimizi güzel bir dil ile anlatmaya çalıştık.

İlk sınavı kazandığımız açıkladığında ise arkasından bir değerlendirme testinin olacağını yani ikinci bir sınav niteliğinde sözlü bir mülakat olacağını anlattık.

İkinci sözlü mülakatı kazanıp Bilsem kayıtlarını yaptırdığımız gün Bilsem okulu müdürü tüm velilere bir toplantı düzenledi. Toplantıda çocuklarımızın zeka seviyelerinin çok önemli olmadığını, aslında farklı düşünebilen çocukları seçmek istediklerinden bahsetti.

Kısaca konuyu özetlemek gerekirse;

İnternet üzerinde satılan herhangi bir kitap, eğitim, cep telefonu veya tablet uygulaması gibi argümanlar Bilsem için hiçbir işe yaramıyor. Boşuna paranızı, zamanınızı ve çocuğunuzu harcamayın.

Önemli olan çocuklarınız ile birlikte vakit geçirin, onlara sorumluluklar verin. Herhangi bir konuda fikirlerini sorun, karşılaştıkları problemlerde yardımcı olmak yerine, başarması için motive etmeye çalışın.

Unutmayın her çocuk özeldir.

 

tags: